Dengang i 50'erne.

Udstillingen “Dengang i 50'erne”, som åbnede fredag den 17. februar, blev noget af et tilløbsstykke. Mange havde fundet vej til Bryggergården, hvor tidligere rådmand Ib Rasmussen åbnede udstillingen og fortalte underholdende om sin barndom og ungdom i 50'erne. En periode, hvor der nok var mangel på materielle goder, men hvor der var rummelighed, nærvær og masser af kammerater. Efter et let traktement - kiksekage og et glas hvidvin - gik de besøgende på tur i barndommens minder. Det var helt tydeligt, gennem de bemærkningen der faldt, “ jeg kan huske” og “sådan en havde vi også i mit hjem” og lign., at gæsterne hyggede sig og nød udstillingen.

Udstillingen kunne ses indtil ca. 1. november 2017, hvor den blev afløst af juleudstillingen.

kiksekage2 

køkken2

 

Stort rykind i Bryggergården.

postorkestret hjsI forbindelse med ”Jul i Nørresundby” lørdag den 3. dec. var der julestue i Bryggergården, hvor de besøgende kunne se de fine julepyntede stuer. Børnene havde mulighed for at se legetøj, som det deres forældre og bedsteforældre legede med, de kunne også køre med et elektrisk tog, der venligst var udlånt af ”Hobbykæden” i Nørresundby.  Den ældre generation nød også at gense deres barndoms legetøj.  De besøgende kunne købe julepynt og julegaver, som Sundby Samlingernes frivillige havde brugt efteråret til at producere samt gamle påklædningsdukker og kravlenisser mm.  Mere end 300 gæster havde fundet vej til museet, så der var trængsel i de små stuer, men også hygge og julestemning. Udenfor gjorde Postorkestret sit til at sprede det gode julehumør ved at spille de gamle kendte julemelodier. Bryggergården har sidste åbningsdag inden jul torsdag den 22. december, og der vil indtil da være mulighed for at købe de forskellige juleting samt Sundby Samlingernes kalender for 2017.

 

Skal vi mødes under uret? - ure gennem tiderne.

Sommerudstilling 2016 i Pibemagerhuset.

I nutidens samfund styres vi i høj grad af tiden og dermed også af uret. Uret har altid haft en uvurderlig betydning, da alt bliver målt i tid. Det første ur var et solur, som stammer helt tilbage til det gamle Ægypten eller år 3.500 før vor tidsregning. Dette ur har visse mangler, da solen ikke skinner om natten, derfor blev vanduret og senere sanduret (timeglasset) populære. 

Lommeuret så dagens lys i 1510, men blev først rigtig populært i 1800-tallet. Herefter kom penduluret og det elektroniske ur. Armbåndsuret, som vi næsten alle går med i dag, blev opfundet midt i 1800-tallet, men det vandt ikke rigtig indpas før under 1. Verdenskrig, hvor soldaterne hurtigt fandt ud af, at det var lettere at kikke på håndleddet end at stå og fumle efter lommeuret. Det var desuden også vigtigt, at de omfattende operationer var fuldstændig synkroniseret. Derfor udleverede hæren ure til soldaterne, som fik lov til at beholde dem, hvilket gjorde dem meget populære.

lommeurDet første ur i Danmark blev fremstillet og opsat i Ribe Domkirke i 1401.

Udstillingen i Pibemagerhuset består af mange forskellige ure fra sidst i 1800-tallet til nu. Lommeure, tårnur, spareur, lodur, konsolure, vækkeure, rejseure, armbåndsure m.m.

Udstillingen blev  åbnet fredag den 27. maj 2016 af tidl. urmager i Vestergade, Per Beck-Jensen. 

“Fra elektronikkens barndom” - Udstilling i Bryggergaarden 2016.

IMG 0118I dag er det en selvfølge, at alle, både børn og voksne, har en mobiltelefon, en iPad, en computer, et fjernsyn osv., men sådan har det ikke altid været. Udviklingen inden for de elektroniske medier sker utroligt hurtigt.

Sundby Samlingerne har været i gemmerne og fundet nogle af tidligere tiders elektroniske apparater frem, bl.a. forløberen for radioen – Krystalapparatet - som vi har dateret til ca. 1924. 

Der er grammofoner, f.eks. en rejsegrammofon fra sidst i 1930'erne, og som stadig er funktionsdygtig, en del gamle radioer, hvoraf den ældste er fra 1941, en spolebåndoptager, filmapparater, skrivemaskiner og regnemaskiner plus en masse andre sjove ting.

 

Stort besøg ved åbning af udstillingen “ Fra elektronikkens barndom” fredag den 5. februar 2016.

Mere end hundrede interesserede havde fundet vej til Sundby Samlingernes nye udstilling “Fra elektronikkens barndom”. 

Udstillingen blev åbnet af forhenværende Expert-forhandler Jørn Johansen, som var den sidste radio-tv forhandler i Nørresundby. 

Jørn Johansen causerede underholdende om sit liv i radio-tv branchen, om sjove episoder og udviklingen som helhed.

Efter et lækkert traktement havde de besøgende mulighed for at gå på opdagelse i udstillingen. Det var helt tydeligt, at gæsterne nød udstillingen og hyggede sig, “kan I huske”, “jeg havde” og “sådan en havde vi i mit hjem” var noget af det der blev sagt.

Effekterne er dels museets egne, dels ting, som venner af huset venligst har lånt os.

  

Besøg fra Skansevejens Skole.

skansevej 1 hjemAllerede fredag den 12. februar 2016 dukkede en historielærer fra Skansevejens Skole, Søren Tousig, op i Bryggergården med to hold elever fra 3. og 4. klasse for at studere den nye udstilling. 

Børnene havde emneuge og havde valgt emnet Storm P (1882-1949).  

Læreren fandt, at udstillingen med de gamle radioer, fjernsyn, højtalere, skrivemaskiner og alt det andet elektronik passede fint ind i deres projekt. 

Børnene hyggede sig og fik en god snak over de udstillede apparater, som var mere eller mindre kendte for dem.

De kom desuden frem til, at stuen, “Pedras kabinet”, tidsmæssigt kunne have været Storm P's kabinet!

 

Onsdag den 17. august 2016 kl. 19 - 21 - Kryddersnapseaften og "åbne huse" i Urtehaven.

rundvisning

Onsdag aften var der næsten fuldt hus i Urtehaven. Naturvejleder ved Aalborg Kommune, Esben Buch, var forbi og fortalte levende om de af havens bær og urter, som egner sig til kryddersnaps. Han gav desuden smagsprøver på forskellige kryddersnapse, bl.a. vingevaldnød og brombær. Snapselauget fra Nibe ”Cimbrerne” var også til stede og øste ud af deres viden.

 

 

 

 

Fredag den 19. august 2016 kl. 16 - 21 - Open  by Night i Bryggergården.

bryggergården 2

Fredag var der i Nørresundby Open by Night, hvor Bryggergården havde slået dørene op, så de mange gæster i byen kunne besøge museet. Der var et rigtig flot besøgstal denne aften, hvor der desuden var mulighed for at sidde i museets hyggelige gårdhave og nyde en kop kaffe med hjemmebagt kage. 

 

 

 

 

 

 

kalenderbillede hjemmesSundby Samlingerne har i år fået fremstillet en kalender for 2017. Kalenderen fremstår i en lækker udgave med flotte interiørbilleder fra alle museets huse: Bryggergården, Raschgården, Pibemagerhuset og Brohuset. Der er desuden billeder fra Sundby Samlingernes store billedarkiv. 

Kalenderen koster kun 50 kr. og kan stadig i Bryggergården

De flotte billeder er fotograferet af Anny Svendsen, Bent Hansen og Jonatan Nothlev, og de lokale forretningsdrivende har været så venlige at være sponsorer på kalenderen, som er fremstillet på Basis Tryk, Dronninglund.