Bryggergaarden
Bryggergaarden er Nørresundbys ældste beboelseshus, opført i 1791 efter en brand.
Genopført i en blanding af barok- og rokokostil med en karakteristisk facadeudsmykning, inspireret af købstædernes herskabshuse.
Gården havde andel i færgeriet over Limfjorden og havde dermed også rejsestald og gæstgiveri. Bryggergaarden har fået sit navn efter bryggeriet Skandia, der havde til huse her fra 1855-1940.
Huset blev i 1973 indrettet til museum for købstaden Nørresundby. Stuerne rummer historiske interiører fra det 19. århundrede, en samling fotografier og malerier med lokale motiver, en mindestue for Den Kommunale Forvaltning med portrætter af herredsfogeder, borgmestre og byråd, en permanent tekstilsamling samt en samling af model- og flaskeskibe, bl.a. en model af rofærgen “Aalborg af Sundby”. Skiftende udstillinger.
I Bryggergaardens stuer er ophængt malerier med motiver fra Nørresundby. Malerierne daterer sig fra 1840 og frem til nutiden. De tidligste topografiske billeder viser huse, gadepartier og udsigtsbilleder bl.a. fra Skansebakken. Malerne er hovedsagelig Nørresundby malere bl.a. Henrik Ludvig Galster, Albert Th. Møller og Peter Andreas Kristensen samt Sophie Christensen.
Den yngre generation af lokale malere: George Tscherning Petersen, Marie og Knud Vandmose Larsen, Harald Kjeldsen, Renal Bache, der udgjorde kernen i maler sammenslutningen “Fluesvampen” fra 1947-69 er rigt repræsenteret. Også Aalborgs sidste boheme, Hans J. Korn, er at finde i malerisamlingen.
En af Danmarks tidligste kvindelige billedhuggere, Katinka Kondrup (1851-1927) har trådt sine børnesko i Nørresundby. En af hendes skulpturer “Før Badet” fra 1880 er udstillet i Bryggergaarden.
Åbningstider fra 1.07.2024:
Torsdag 10 – 13, fredag klokken 10 – 13
samt lørdag klokken 10-13, eller efter aftale.
Gratis adgang.