Sidste nyt

 
Juleudstillingen “ Jul i 60' erne” åbner fredag ​​den 26. november.
Kom og se eller gense noget af det fine gamle julepynt.
Vi har åbent til kl 18. Der er kaffe på kanden
Vi viser også særudstillingen” Strik gennem tiden”.
Der er bl.a. masser af ting fra museets samling og flotte strik fra HH Garn, Vestergade, Nørresundby.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livets store fester

Aktiviteter

 

 "Livets store fester" 

Der var mødt et halvt hundrede gæster til åbning til åbningen den 8. marts 2018 af udstillingen. Formand Aase Daarbak bød velkommen og gav straks ordet til Britta Oldenburg, der sammen med Tove Vestmark Christensen har stået i spidsen for udstillingen. Britta fortalte om tilblivelsen af udstillingen.

Der er fundet rigtig mange effekter på loftet i Bryggergården, og det er dåb, konfirmation og bryllup, der danner rammen om udstillingen. Mændene er desværre underrepræsenteret på udstillingen, da disse ikke havde så meget tøj, og det, de havde, sled de op.

Sognepræst Lise Therkildsen holdt åbningstalen: "Som præst er man vidne til festlighederne i forbindelse med dåb, konfirmation og bryllup. Det var da heller ikke ualmindeligt, at præsten blev budt med til festlighederne efter kirkehandlingen, og i den forbindelse kom den alternative bibel, nemlig Emma Gads Takt og Tone, til sin ret." Præsten citerede flittigt fra bogen til gæsternes store fornøjelse. Hun fortalte om det traditionsbundne i forbindelse med festerne, og nævnte dåbskjolen som den mest traditionsbundne  skik.

Dengang i 50'erne.

Starten af 1950'erne var præget af tradition og stabilitet. En række autoriteter, værdier, normer og roller lå fast.

Opdragelsen lå i faste rammer. Helt små børn blev behandlet efter opskriften: ro, renlighed og regelmæssighed. Når de blev lidt større, var det prioriteret højt at lære dem at lystre. Børn skulle gøre, hvad der blev sagt, ikke spørge hvorfor. Samtidig var det vigtigt at vise respekt over for voksne. Voksne besad erfaring, og erfaring var vigtigt i 50`erne.  Vil du ikke høre, må du føle!! Kønsrollerne lå fast, hjemmet var for langt de flestes vedkommende kvindernes domæne, mændene tjente pengene og sad på pengene. Pigerne legede med dukker og skulle være artige, drengene måtte gerne være voldsomme i deres adfærd, være en rask dreng.  

Optimisme, tro på fremskridt og kold krig prægede 1950'erne. Det er også i dette årti, vi får ny grundlov med kvindelig arvefølge. Radioen sender kun på et program, og sidst i årtiet vinder bilen og fjernsynet frem. 50'erne er også en forandringernes tid. I slutningen af årtiet opstår en ungdomskultur, stærkt inspireret af musik, film og mode fra USA. Teenage begrebet opstår. Cowboybukser begynder så småt at komme på mode, det samme gør idolerne Elvis Presley og James Dean, Marilyn Monroe og Brigitte Bardot.  

Vi giver jer nu muligheden for at træde ind i 1950’erne med alt, hvad dertil hører af indretning, legetøj og klædedragter – så der vil være rig lejlighed til at få et indblik i årtiets hverdag.  

Udstillingen blev åbnet den 17. februar 2017 af tidligere rådmand Ib Rasmussen.


Besøg fra Skansevejens Skole.

Allerede fredag den 12. februar 2017 dukkede en historielærer fra Skansevejens Skole, Søren Tousig, op i Bryggergården med to hold elever fra 3. og 4. klasse for at studere den nye udstilling.

Børnene havde emneuge og havde valgt emnet Storm P (1882-1949).
Læreren fandt, at udstillingen med de gamle radioer, fjernsyn, højtalere, skrivemaskiner og alt det andet elektronik passede fint ind i deres projekt.

Børnene hyggede sig og fik en god snak over de udstillede apparater, som var mere eller mindre kendte for dem.
De kom desuden frem til, at stuen, “Pedras kabinet”, tidsmæssigt kunne have været Storm P's kabinet!

 

Skal vi mødes under uret? - ure gennem tiderne.

Sommerudstilling 2016 i Pibemagerhuset.

I nutidens samfund styres vi i høj grad af tiden og dermed også af uret. Uret har altid haft en uvurderlig betydning, da alt bliver målt i tid. Det første ur var et solur, som stammer helt tilbage til det gamle Ægypten eller år 3.500 før vor tidsregning. Dette ur har visse mangler, da solen ikke skinner om natten, derfor blev vanduret og senere sanduret (timeglasset) populære.

Lommeuret så dagens lys i 1510, men blev først rigtig populært i 1800-tallet. Herefter kom penduluret og det elektroniske ur. Armbåndsuret, som vi næsten alle går med i dag, blev opfundet midt i 1800-tallet, men det vandt ikke rigtig indpas før under 1. Verdenskrig, hvor soldaterne hurtigt fandt ud af, at det var lettere at kikke på håndleddet end at stå og fumle efter lommeuret. Det var desuden også vigtigt, at de omfattende operationer var fuldstændig synkroniseret. Derfor udleverede hæren ure til soldaterne, som fik lov til at beholde dem, hvilket gjorde dem meget populære.

Det første ur i Danmark blev fremstillet og opsat i Ribe Domkirke i 1401.

Udstillingen i Pibemagerhuset består af mange forskellige ure fra sidst i 1800-tallet til nu. Lommeure, tårnur, spareur, lodur, konsolure, vækkeure, rejseure, armbåndsure m.m.

Udstillingen blev åbnet fredag den 27. maj 2017 af tidl. urmager i Vestergade, Per Beck-Jensen.


“Fra elektronikkens barndom” - Udstilling i Bryggergaarden 2016.

I dag er det en selvfølge, at alle, både børn og voksne, har en mobiltelefon, en iPad, en computer, et fjernsyn osv., men sådan har det ikke altid været. Udviklingen inden for de elektroniske medier sker utroligt hurtigt.

Sundby Samlingerne har været i gemmerne og fundet nogle af tidligere tiders elektroniske apparater frem, bl.a. forløberen for radioen – Krystalapparatet - som vi har dateret til ca. 1924.

Der er grammofoner, f.eks. en rejsegrammofon fra sidst i 1930'erne, og som stadig er funktionsdygtig, en del gamle radioer, hvoraf den ældste er fra 1941, en spolebåndoptager, filmapparater, skrivemaskiner og regnemaskiner plus en masse andre sjove ting.

Stort besøg ved åbning af udstillingen “ Fra elektronikkens barndom” fredag den 5. februar 2016.

Mere end hundrede interesserede havde fundet vej til Sundby Samlingernes nye udstilling “Fra elektronikkens barndom”.
Udstillingen blev åbnet af forhenværende Expert-forhandler Jørn Johansen, som var den sidste radio-tv forhandler i Nørresundby.
Jørn Johansen causerede underholdende om sit liv i radio-tv branchen, om sjove episoder og udviklingen som helhed.
Efter et lækkert traktement havde de besøgende mulighed for at gå på opdagelse i udstillingen. Det var helt tydeligt, at gæsterne nød udstillingen og hyggede sig, “kan I huske”, “jeg havde” og “sådan en havde vi i mit hjem” var noget af det der blev sagt.
Effekterne er dels museets egne, dels ting, som venner af huset venligst har lånt os.

Onsdag den 17. august 2016 kl. 19 - 21 - Kryddersnapseaften og “åbne huse” i Urtehaven.

Onsdag aften var der næsten fuldt hus i Urtehaven. Naturvejleder ved Aalborg Kommune, Esben Buch, var forbi og fortalte levende om de af havens bær og urter, som egner sig til kryddersnaps. Han gav desuden smagsprøver på forskellige kryddersnapse, bl.a. vingevaldnød og brombær. Snapselauget fra Nibe ”Cimbrerne” var også til stede og øste ud af deres viden.

Juleudstilling 2019.

Ved Juleudstillingen 2019 var det gamle legetøj fundet frem, og der var pyntet op i de gamle stuer. Sundby Samlingernes frivillige havde produceret en masse spændende ting, der stadig kan købes så længe lager haves.

 julebord